Minden, amit a TRX edzésekről tudni érdemes

TRX edzés

Minden, amit a TRX edzésekről tudni érdemes


Te el tudod képzelni, hogy egy olyan sporteszközt használj az edzésekhez, ami egy ejtőernyős hevederből és egy ju-jitsu övből áll? Nos, Randy Hetrick megtette, és nem azért, mert valami extrémre vágyott, egész egyszerűen a leleményessége vezette, amiért hálásak lehetünk neki, hiszen ez hívta életre napjaink egyik legnépszerűbb edzésformáját. A TRX Budapesten, a mi edzőtermünkben is favoritnak számít, ám mielőtt közelebbről megvizsgálnánk, hogy pontosan milyen edzésformáról van szó és miben rejlik a hatékonysága, nézzük, honnan indult el hódító útjára!


Egy kis történeti áttekintés

A TRX története az ezredforduló körüli évekre vezethető vissza, amikor az amerikai haditengerészetnél szolgáló Randy Hetrick megoldást keresett arra, hogy csapatának ne kelljen nélkülöznie az edzéseket. Egyszerű és nagyszerű eszközre volt szükség, amivel az egész testet erősíteni lehet és növelhető vele a tengerészgyalogosok állóképessége, ugyanakkor kevés helyet igényel. Így született meg az ezredforduló körüli években a sporteszköz, ami mára egy komplett fitnesz rendszerré fejlődött ki és megteremtette a felfüggesztéses, vagyis szuszpenziós edzésforma alapjait.

A TRX egyetlen évtized leforgása alatt belopta magát a szívekbe és edzőtermekbe, ennyi idő elegendő volt arra, hogy maga a sporteszköz, és azzal együtt az edzésforma elérje végleges változatát.

Mi is az a TRX?

A TRX, vagyis Total-Body Resistance Exercise lényegében teljes testellenállással végzett gyakorlatokat jelent, amihez mindössze egyetlen sporteszközre van szükség. Két darab, állítható hosszúságú heveder, az azokhoz tartozó fogantyú és kengyel alkotja az edzések központi elemét, ami egyszerűsége ellenére (vagy talán éppen amiatt) az egyik legváltozatosabb edzésformát kínálja.

Bizonyára Te is jól tudod, hogy az edzések világában nincs egyetlen, tökéletes recept, a TRX mégis egyesít magában mindent, amire szükség lehet. Látványos eredményt lehet elérni vele, méghozzá viszonylag rövid időn belül, ráadásul úgy képes erre, hogy nem terheli az ízületeket. Jó választás szinte bárkinek; nők és férfiak, fiatalok és idősek, kezdők és profik egyaránt belevághatnak az edzésekbe.

Pontosan milyen célok eléréséhez érdemes ezt az edzésformát választani?

  • Izomtömeg növelés és szálkásítás

  • Zsírégetés és súlycsökkentés

  • Alakformálás és karcsúsítás
  • Állóképesség növelés
  • Hajlékonyság fejlesztés
  • Tartásjavítás és rehabilitáció


A TRX népszerűségének titka

TRX edzésA TRX hatékonyságának kulcsa az, hogy a gyakorlatokhoz a stabilizáló izmokat kell bevetni, vagyis a törzs mélyizmai aktivizálódnak az edzések alkalmával. Feladattól függően ugyan fókuszba kerülhet egy-egy izomcsoport, valójában kifejezetten komplex izommunkára van szükség, mely során minden testrész mozgásba lendül.

Mivel a terhelési intervallum rendkívül széles skálán mozog, a TRX teljes mértékben testre szabható, ennélfogva csoportos órákon is eredményes. Bátran állíthatjuk, hogy nincs két egyforma edzés, már önmagában az alaphelyzet is sokféle lehet, ezt pedig tovább lehet variálni a gyakorlatokkal. A TRX nem csupán változatos, hanem egyben egy kicsit játékos is, ami valljuk be, néha mindenkinek nagyon jól tud esni.

És miért edzőterem legyen a helyszín?

TRX edzésMivel az edzésforma lényege éppen az egyszerűség és a kis helyigény, a TRX akár otthon is végezhető, mégsem ajánljuk ezt az opciót. Egy edző felügyelete mellett garantáltan elkerülhetőek a sérülések, ami már önmagában elegendő érv az edzőterem mellett, de nem az egyetlen. A szakember segíteni tud abban, hogy a gyakorlatok megfeleljenek a résztvevők edzettségi szintjének és egyéni céljainak, vagyis ilyen módon hatékonyabbá tehető az edzés. Mindemellett nem lehet figyelmen kívül hagyni az edzések jó hangulatát és a közösség motiváló erejét, ami igazi élménnyé teszi a sportolást.

Ha valaki tudja magáról, hogy nem szeretne csoportos edzésekre járni, még akkor is tanácsos részt venni legalább egy-két órán, hogy kiderüljön, érdemes-e beruházni saját felszerelésre. És végülis ki tudja, hogy alakul, a tapasztalat azt mutatja, hogy az edzőtermi világba sokkal könnyebb beleszeretni, mint azt elsőre gondolná az ember!

Mindezek alapján úgy véled, hogy ez a Neked való edzésforma? TRX Budapesten, a Team Fitness edzőtermében is vár, jelentkezz hozzánk, és hagyd, hogy beszippantson az edzések hangulata!