Zsírégető edzés hatékonyan: Miért, mikor, milyen gyakran?

Zsírégető edzés hatékonyan: Miért, mikor, milyen gyakran?

Zsírégető edzés hatékonyan: Miért, mikor, milyen gyakran?



Akár tetszik, akár nem, dolgoznunk kell azért, hogy fittek és egészségesek legyünk, jól érezzük magunkat a bőrünkben és elégedetten tudjunk tükörbe nézni. Lehet, de nem érdemes „kampányszerűen” sportolni, venni egyetlen bérletet a közeli a fitness terembe akkor, amikor úgy érezzük, hogy felszaladt néhány kiló. Arra kell törekednünk, hogy folyamatosan karbantartsuk a testünket, és bár elcsépeltnek hangzik, ehhez arra van szükség, hogy tudatosan táplálkozzunk és rendszeresen sportoljunk. A legnagyobb dilemma természetesen az, hogy mit sportoljunk, de valójában nem csak az edzésforma fontos, van jelentősége annak is, hogy mikor és milyen gyakran látogatunk el a terembe.

Miért éppen a zsírégető edzés?

zsírégető edzésHa szeretnénk elérni a vágyott alakot és ami talán még ennél is fontosabb, megőrizni azt, választanunk kell egy edzésformát, ami minden szempontból ideális számunkra. Ez lehet például egy jó zsírégető edzés, ám amit fontos tudni ezzel kapcsolatban, hogy ezen belül is sokféle lehetőségből és módszerből lehet válogatni. Mi elsősorban a közepesen hosszú, közepes intenzitású edzéseket ajánljuk, ezzel ugyanis nagyon hatékonyan égethető el a testzsír. A rendszeres sportoláshoz alapvetően kapcsolódik az izomépítés, de a zsírégető edzéssel ezen felül a keringési rendszerünket is támogatjuk, ami szintén nem elhanyagolható szempont az egészségünk megőrzése érdekében.

Értelemszerűen ahhoz, hogy hosszú távon kitartsunk a választott edzésforma mellett, fontos, hogy a testmozgást az életvitelünkhöz igazítsuk. Az edzéshez választott időpontok azonban annak eredményességét is képesek befolyásolni, ezért ha igazán okosan akarunk sportolni, érdemes tudatosan megterveznünk, hogy a nap melyik szakában iktatjuk be a zsírégető edzést.

Mikorra időzítsük a zsírégető edzést?

zsírégető edzésSokan választják a késő esti órákat az edzéshez, ami után már nem is esznek, ebben látják a zsírégetés hatékonyságát. Ebben van némi igazság, de a módszernek valójában sokkal több hátránya van, mint előnye. A zsírégető edzés remekül felgyorsítja az anyagcserét, ami azonban alvás közben visszaáll a normális szintre, vagyis éppen a lényeg vész el, ezzel szemben az izomvesztés hatékony. A késő esti edzés ellen szól az is, hogy megzavarhatja az alvási ciklust, ennek pedig nem csak az lehet a következménye, hogy nehéz reggelek elé nézünk, hanem akadályozza a regenerálódást is.

Szintén sokan esküsznek a reggeli zsírégető edzésre, amiben alapvetően van némi rizikó, de ha okosan csináljuk, kiküszöbölhetjük a hátrányokat. Reggel jellemzően alacsony a vércukor és a tárolt szénhidrát szint, ami kedvez a zsírégetésnek, viszont magas a kortizol szint, ami elősegíti az izomvesztést is. A titok az, hogy ne éhgyomorra vágjunk bele az edzésbe, ezzel ugyanis megelőzhetjük az izomvesztést. Természetesen nem mindegy, mit fogyasztunk, amire szükségünk van a zsírégető edzések előtt, az a fehérje. Kis mennyiségben ehetünk bármit, amiben kizárólag fehérje van, vagy ha nem szeretnénk enni, ihatunk egy fehérjeturmixot.

Milyen gyakran érdemes zsírégető edzésre járni?

Röviden: a lehető leggyakrabban, de a válasz természetesen ennél azért összetettebb. Alapvetően minél többet edzünk, annál nagyobb mennyiségű kalóriát égetünk el, továbbá fenntarthatjuk az anyagcsere folyamatok gyors működését is. Ám mivel a testünk hozzászokik a terheléshez, idővel kevesebb kalóriát égetünk el ugyanannyi edzéssel és az izomvesztés kockázata is nő, ha hosszabb időn keresztül nagyon gyakran, naponta járunk zsírégető edzésre. Az optimális tehát az, ha gyakran edzünk, de nem visszük túlzásba, és az edzések hosszúságát, intenzitást illetően is tartjuk az arany középutat.

Ahányan vagyunk, annyifélék a céljaink, de az edzettségei szintünk, az időbeosztásunk is különböző, és ez így van jól. A legfontosabb, hogy megtaláljuk azt az utat, ami nekünk jó, élvezzük a zsírégető edzéseket és csináljuk rendszeresen. Próbáld ki Te is, és biztos lehetsz benne, hogy idővel kitapasztalod, mi az, ami Számodra megfelelő! Ha bizonytalannak érzed magad, kérdésed lenne a témában, szívesen segítünk, ha pedig elhatároztad magad, vágj bele a zsírégető edzésekbe velünk, szeretettel várunk fitness termünkben!